Goedkope energieleverancier

Wat voor de een goedkoop is kan voor een ander net weer iets duurder zijn. Helaas is er geen goedkope energieleverancier aan te wijzen die voor iedereen goedkoop is. Wat voor de een belangrijk is hoeft voor de ander maar bijzaak te zijn, de persoonlijke wensen en de regio waar je woont bepalen of een leverancier voor jou goedkoop is.

Ook groene of grijze energie kan de doorslag geven waarom je voor een bepaalde energieleverancier kiest. Zo zijn er nog tal van andere dingen die per persoon verschillen, maar wel bepalend kunnen zien in de keuze van een energieleverancier.

Energieleveranciers vergelijken op prijs/kwaliteit

Er kunnen verschillende redenen zijn om energieleveranciers met elkaar te vergelijken, ben je niet tevreden over de prijs of is de klantenservice niet echt klantvriendelijk. Dit zijn maar twee punten welke belangrijk kunnen zijn voor consumenten.

Maar ook de opwekking kan voor veel mensen de doorslag geven om voor een leverancier te kiezen, wil je alleen opgewekte energie welke groen is of zijn er ook andere dingen welke je belangrijk vindt?

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro';s per jaar op uw energienota!

Veel consumenten denken dat de prijzen van energie en gas bij iedere leverancier het zelfde zijn, zij vergelijken geen energie. Sinds 2004 mag iedere energieleverancier zelf de prijzen bepalen voor energie en gas, daarom stappen er ieder jaar zoveel consumenten over naar een voordeligere energieleverancier. Wil je veel geld besparen dan kan het interessant zijn om de verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Op jaarbasis kan dit honderden euro’s voordeliger uitpakken. Slechts 26% van alle consumenten is nog nooit overgestapt van energieleverancier.

Energie vergelijken op tariefsoort

De prijs van energie wisselt regelmatig, het kan verstandig zijn om op soort energie te vergelijken. Je gaat dan vaste energietarieven vergelijken met vaste tarieven. Of je vaste of variabele tarieven kiest is een persoonlijke keuzen. Bij een variabel contract is de prijs gebaseerd op het verleden.

De olieprijs bepaalt of je de komende zes maanden meer of minder betaald voor energie en gas. Iedere zes maanden worden de prijzen aangepast.

Vast en variabel

Over het algemeen zijn vaste energietarieven wat hoger als variabele tarieven. Wil je zekerheid dat je niet ineens meer gaat betalen voor je energieverbruik dan is vaste tarieven de oplossing je.

Oude energieleverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Oorsprong van geleverde elektriciteit

Energieleveranciers zijn verplicht je te informeren over de samenstelling van de elektriciteit die zij in het voorgaande kalenderjaar hebben geleverd. Aan de hand van een stroometiket moeten de gevolgen worden vermeld.

Hieruit wordt duidelijk hoe duurzaam je energieleverancier is. Een energieleverancier is niet verplicht de herkomst van grijze energie te vermelden, waarschijnlijk zal dit in de toekomst veranderen zodat consumenten een bewuste keuze kunnen maken.

Stroometikel

Op het stroometiket wordt er vermeld welk aandeel een energiebron heeft gehad bij het opwekken en de milieugevolgen ervan. Rond 1 mei bij de jaarrekening krijg je het stroometiket geleverd.

Met het stroometiket kun je de verschillende leveranciers met elkaar vergelijken op het gebied van duurzaamheid. Ook kun je controleren of de goedkope energieleverancier echt groene stroom levert.

Herkomst van de energie

Energieleveranciers moeten ook het land van herkomst noemen waar de stroom is ingekocht sinds 2015. De overheid verlangt dat het helder moet zijn wat de consument koopt. Het stroometiket moest uitgebreid worden met de herkomst van de energie in binnen en buitenland.

Op het stroometiket staat precies aangegeven welk percentage stroom is opgewekt uit aardgas, kolen, nucleaire energie en hernieuwbare energiebronnen als wind, water, zon en biomassa. Ook het geleverde percentage waarvan de opwekkingsbron onbekend is moet worden vermeld, uitgesplitst naar de geïmporteerde en overige elektriciteit. Ook de milieugevolgen in termen van uitstoot van kooldioxide en van radioactief afval moeten worden vermeld.

Je kunt het stroometiket vergelijken met een pot jam, alleen zijn de ingrediënten anders. Bijvoorbeeld 40% gas, 20% kolen, 10% kernenergie en 30% duurzame energie. De energieleveranciers plakken dus eigenlijk een etiket op hun energie. Alle leveranciers zijn dit verplicht op dezelfde manier te doen. Je kunt dus ook met de etiketten de meest groene energieleverancier vergelijken.

Vaste leveringskosten

Wat voorheen vastrecht heette wordt tegenwoordig ‘vaste leveringskosten’ genoemd. Het is een vast bedrag wat je per maand voor stroom/gas betaalt voor de andere kosten van de goedkope energieleverancier.

Bijvoorbeeld administratiekosten. Dit bedrag kan verschillen per energieleverancier.

Voor gas wordt er sinds 2005 een regiotoeslag geheven per kubieke meter gas voor het transport. Dit is onderdeel van de leveringskosten.

Het meeste gas is afkomstig uit Groningen. Van daaruit moet het worden vervoerd naar de overige regio’s in het land. Voor dat vervoer moet je betalen.

Hoe verder je van Groningen af woont hoe duurder het transport is. Een goedkope energieleveranciers is vrij in het bepalen van de hoogte van de toeslag.

Leveringstarieven gas en stroom

Voor de levering van gas en stroom betaal je aan de goedkope energieleverancier een tarief, dit is het leveringstarief. Voor gas betaal je per m3 en elektriciteit per kWh. De leveringskosten bestaan uit twee onderdelen:

Het bedrag wat je betaald per m3 gas of kWh bij elektriciteit. Als je een nieuw contract neemt heb je de keuze tussen een vast contract of een variabel contract. Het vaste leveringstarief ga je aan voor een of meerdere jaren. Zolang je contract loopt betaal je een vast bedrag voor de levering, loopt je contract 2 jaar dan betaal je 2 jaar het zelfde tarief. Andere tarieven kunnen wel veranderen tijdens de contractduur zoals belastingen of netbeheerkosten.

Een variabel leveringstarief betekend dat de prijs voor levering kan veranderen. Dit gebeurt meestal 2 keer per jaar, op 1 januari en 1 juli. Het is niet te voorspellen of de tarieven omhoog of omlaag zullen gaan.

Klopt het stroometiket wel?

Ieder jaar controleert de Autoriteit Consument & Markt elk voorjaar de stroometiketten. Neem je groene stroom af dan kun je precies op het etiket het percentage zien van groene stroom, grijze stroom en welk percentage onbekend.

Energieleveranciers kunnen alleen met de Garantie van Oorsprong aantonen dat de energie groen is geweest. Deze garantie wordt uitgegeven door een overheidsinstantie. De ACM controleert of de energieleverancier bij alle stroom die geleverd is de hoeveelheid Garanties van Oorsprong gebruikt.