Enegievergelijker
Als alles gaat zoals het moet gaan dan denk je er eigenlijk nooit over na, energie. Maar als je iedere maand moeite hebt om de energienota te betalen, en de rekening elk jaar hoger wordt dan ga je toch proberen te kijken of er een manier is om minder te gaan betalen. Gebruik de energievergelijker om een goedkope energieleverancier te vinden.
Je kunt minder energie en gas gebruiken, maar dan lever je al snel wooncomfort in. Ook zijn de meeste besparingen minimaal, tenzij je een investering doet. De energievergelijker is de manier om geld te besparen op je energienota. Iedere maand bespaar je, op jaarbasis kun je tot honderden euro’s besparen.
Stroom vergelijken
Je wilt dus stroom vergelijken om kosten te besparen. Zit je al lang bij een energieleverancier dan is het misschien een beetje onwennig om dit voor het eerst te doen. Met je huidige energieleverancier heb je nooit problemen, je zit nooit zonder stroom dus twijfel je of je er wel goed aan doet.
Energievergelijker gebruiken!
Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro';s per jaar op uw energienota!
Maar stroom is stroom dus van kwaliteit is geen sprake, elke energieleverancier in Nederland levert dezelfde stroom. Bij welke leverancier je ook zit, alleen de randvoorwaarden zijn bij elke leverancier anders. Ook voor de levering hoef je niet angstig te zijn, er zal niets veranderen en je hebt net als nu altijd stroom.
Het vergelijken op zich is heel eenvoudig, door middel van het invullen van een aantal gegevens in de energievergelijker krijg je in een overzicht de voordeligste energieleverancier in jouw regio. Het overzicht is inclusief alle kosten welke je moet betalen, einde van het jaar heb je dus niet te maken met een onaangename verrassing dat je nog een hoge jaarrekening krijgt. Energieleveranciers concurreren met elkaar om klanten binnen te halen, sommige leveranciers promoten met lagere energieprijzen terwijl andere leveranciers met hoge welkomstpremies strooien om je als klant binnen te halen.
Kun je altijd overstappen?
Of je direct kunt overstappen naar een andere leverancier na het stroom vergelijken ligt aan je huidige contract. Heb je een contract voor meerdere jaren en is die nog niet voorbij dan kun je te maken krijgen met een opzegvergoeding die je moet betalen.
Loopt je contract niet verder dan 2 maanden in de toekomst dan kun je overstappen naar een andere energieleverancier.
Wil je toch eerder overstappen ondanks je contract informeer dan bij je huidige leverancier of er een opzegboete betaald moet worden. Is dat het geval dan kun je ook informeren bij je eventuele nieuwe leverancier of zij die betalen.
Wordt dit niet betaald door hun dan moet je bij het gebruiken van de energievergelijker goed kijken of je wel voordeliger uit bent met een overstap.
Oude energieleverancier opzeggen?
Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!
Kies je voor vaste of variabele energietarieven?
Kies je voor een vast tarief voor energie dan staat de prijs van de energie vast voor de looptijd van je contract. Bij variabele tarieven kunnen de energietarieven variëren tijdens je contract, of deze hoger of lager worden is moeilijk te voorspellen.
Het is een persoonlijke kwestie wat je fijner vindt, wil je de zekerheid voor vaste prijzen dan ga je voor een vast contract. Wil je profiteren van lagere prijzen maar bent niet bang duurder uit te zijn dan past een variabel contract goed bij je.
Voordelen variabele tarieven en vaste tarieven
Vaste energietarieven zorgen ervoor dat je nooit omkijken hebt naar je contract, je weet waar je aan toe bent. Gegarandeerd één prijs voor je energie. Het nadeel van een vastcontract is dat je niet profiteert van lagere prijzen voor energie. De voordelen van variabele tarieven zijn dat je minder betaald als de tarieven omlaag gaan, nadelen zijn dat de tarieven maar voor een bepaalde tijd zijn.
Wijzigen variabele tarieven?
Variabele leveringstarieven worden in de regel 2 keer per jaar gewijzigd, 1 januari en 1 juli. Een vast contract is vaak duurder op het moment dat je deze afsluit dan een variabel contract.
Er zijn energieleveranciers die stunten met prijzen om je als klant binnen te halen, hierbij zijn de tarieven van energie op het moment van een contract afsluiten voordeliger dan variabele tarieven. Is je vaste tarief afgelopen stap dan over op een andere energieleverancier, anders veranderd je contract in een veel duurder contract met een variabel tarief.
De prijs van olie bepaald voor een groot deel de energieprijs. Dat komt omdat de prijs voor gas is gekoppeld aan de olieprijs. Stijgt de olieprijs dan stijgt de gasprijs ook. Elektriciteit wordt vaak gemaakt uit gas.
Hierdoor wordt elektriciteit ook duurder als olie duurder wordt. Bij een vast contract staan alleen de leveringstarieven vast, de prijzen van netwerkkosten en energiebelastingen kunnen niet vastgezet worden.
Vergelijken vaste en variabele tarieven
Ook variabele tarieven kun je vergelijken met een energievergelijker. Er wordt altijd op energieprijs gesorteerd, dit betekend dat vaste en variabele tarieven door elkaar staan in het overzicht
Maar altijd staat in de energievergelijker de voordeligste leverancier bovenaan. Wil je alleen vaste tarieven dan kun je vast aanvinken, wil je alleen variabele tarieven vergelijken dan vink je variabel aan.
Je voorschotbedrag van de energieleverancier
Met een termijnbedrag betaal je elke maand een voorschot voor een deel van de jaarlijkse afrekening.
Aan het eind van het jaar kan de energieleverancier precies berekenen wat je hebt verbruikt aan energie en de kosten daarvan berekenen.
De hoogte van de voorschotnota noemen we voorschotbedrag.
Termijnbedrag vooraf of achteraf betalen
De meeste energieleveranciers incasseren het termijnbedrag maandelijks. Je hebt de keuze om aan het begin van de maand, of het einde van de maand het bedrag te laten incasseren. Dan betaal je bijvoorbeeld op 25 april het termijnbedrag voor de maand april.
Er zijn ook energieleveranciers die de termijnbedragen vooraf incasseren, dit betekent in de praktijk dat je de eerste keer voor 2 maanden betaald. De energieleverancier ontvangt van de netbeheerder het historisch verbruik van je woning, aan de hand hiervan wordt de hoogte bepaald van het termijnbedrag.
Bij een nieuwbouwhuis beschikt de netbeheerder niet over deze gegevens. Je termijnbedrag wordt dan bepaald aan de hand van andere gegevens over je huis. De grootte, mate van isolatie en de ligging bepalen dan het termijnbedrag.
De energieleverancier probeert zo goed mogelijk de gegevens in te schatten voor je termijnbedrag. Het doel is om zo min mogelijk bij te moeten betalen bij je jaarafrekening.