Energieleveranciers vergelijken

Voor steeds meer mensen loont het om energieleveranciers te vergelijken. Door de stijgende energieprijzen stijgt de energierekening jaar na jaar. Consumenten zoeken een weg om minder lasten te gaan betalen, door energieleveranciers te vergelijken heb je een helder en compleet beeld welke leverancier voor jouw situatie het voordeligste is. Ieder jaar kun je door te vergelijken veel geld besparen.

Of je nu groene of grijze energie wilt, vaste of variabele tarieven het loont altijd om energieleveranciers te vergelijken met elkaar. Ook de welkomstkortingen die zij geven zorgen voor een lagere maandlast die je betaald voor je elektriciteit en gas.

Overstappen van leverancier

Het overstappen naar een andere energieleverancier is heel eenvoudig. Veel consumenten die via Praesy gelezen daarover hebben denken daarvoor veel te moeten doen of zijn bang dat zij enig moment zonder gas of stroom komen te zitten.

In principe is het een administratieve handeling waarbij je zelf niet veel hoeft te doen.

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro';s per jaar op uw energienota!

Zodra je een keuze hebt gemaakt welke energieleverancier je wilt is het alleen nog het formulier verzenden, je nieuwe energieleverancier doet de rest voor je. Zij zorgen ervoor als je contract eindigt je nieuwe contract ingaat, je komt dus nooit zonder stroom of gas te zitten. Informeer voor de zekerheid wel even bij je nieuwe leverancier of zij daadwerkelijk je huidige contract voor je opzeggen als je een huis in Alkmaar hebt.

Stroom vergelijken

Stroom gelijken is eenvoudig met een energievergelijker. Door bepaalde gegevens in te voeren heb je direct de voordeligste energieleverancier bovenaan staan in het overzicht.

Wens je bijvoorbeeld groene stroom of wil je een bepaalde duur van je contract dan kun je dit aangeven op de vergelijker.

Je hebt dan een overzicht van de door jou gekozen opties met de totale jaarlasten per jaar.

Een andere manier om op je lasten te letten is zuinige apparaten aan te schaffen zoals een mobiele airco. Je kunt bijvoorbeeld een mobiele airco voor de slaapkamer aanschaffen en op deze manier de kamer koelen als het buiten erg warm is.

Er zijn apparaten die veel energie vragen maar er zijn ook airco’s die een stuk beter omgaan met de energievraag. Kies dus voor de juiste

Energiebedrijven bieden hoge kortingen voor nieuwe klanten, daarom is het verstandig om ieder jaar stroom te vergelijken.

Op deze manier betaal je nooit te veel voor je maandelijkse lasten

Oude energieleverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Goedkoopste leverancier staat bovenaan

Vergelijk je energie dan vergelijk je op prijs. De totale prijs die wordt getoond in het overzicht is voor de levering en transport van gas en stroom. Dit zijn de kosten van de netbeheerder en leverancier samen.

Je komt dus nooit voor verrassingen achteraf te staan, er komen nooit meer kosten bij. Tenzij je verbruik natuurlijk meer is dan moet je meer rekenen. Bij ieder product krijg je te maken met de onderstaande gegevens:
 

  • duur van het contract, 1 jaar of langer
  • hoeveel procent groene energie
  • een vast of variabel tarief
  • leveringstarief
  • gastarief
  • Gratis waterontharder bij overstap
  • eventuele kortingen

Onafhankelijke energievergelijker

Als je energieleveranciers wilt vergelijken dan verwacht je natuurlijk wel een helder en eerlijk beeld te krijgen van de verschillende leveranciers.

Je wilt niet met een vergelijker te maken krijgen die afspraken heeft met energieleveranciers om zo een ander beeld te scheppen bij de consument.

Daarom zijn bijna alle leveranciers onafhankelijk, op geen enkele wijze hebben zij banden met de energieleveranciers.

Zo weet je zeker dat je te maken hebt met een eerlijk beeld, bovendien kun je bij een onafhankelijke energievergelijker prijzen vergelijken van elke leverancier bij jou in de regio welke stroom en gas levert.

Er komen dus bij de jaarafrekening geen extra kosten bij. In veel gevallen wordt een welkomstkorting aan het einde van het jaar verrekend met de maandtermijnen welke je al hebt betaald. De kosten zijn altijd inclusief.

Punten van aandacht bij het overstappen

Als je een goedkopere energieleverancier hebt gevonden en je wilt overstappen zijn er wel een aantal punten waar je even je aandacht bij moet houden. We hebben deze punten voor je op een rijtje gezet, neem ze door dan weet je of de gekozen leverancier echt voor jou de voordeligste is.

Opzegtermijn en opzegvergoeding

Controleer of je contract wel afloopt en je contractvrij bent. Als je contract nog loopt en je wilt overstappen dan mag je energieleverancier een opzegvergoeding in rekening brengen. Hoe hoog deze boet is verschilt per leverancier.

Vergunning energieleverancier

Energieleveranciers die aan consumenten energie leveren zijn verplicht een vergunning aan te vragen bij de overheid. Er zijn ook tussenleveranciers die geen vergunning hebben. Controleer altijd of een leverancier waar je van wil afnemen een leveringsvergunning heeft.

Meterstanden doorgeven

Ga je overstappen van energieleverancier is het verstandig om je meterstanden door te geven aan je huidige energieleverancier. De leverancier gebruikt de standen voor het opmaken van je afrekening. De nieuwe energieleverancier gebruikt ze om de voorschotnota vast te stellen.

Rechten plichten

Ga je in op een aanbod van een energieleverancier dan heb je rechten en plichten. Per contract zijn er verschillende rechten plichten. Een van deze regels is een bedenktijd van 14 dagen bij afsluiten van een nieuw contract.

Binnen deze termijn kun je zonder opgaaf van reden je contract nog afzeggen zonder kosten.

Duurzame energie

Er is veel om te doen in vooral het klimaatakkoord. De uitstoot van CO2 moet omlaag, dit kan gedeeltelijk bereikt worden door het duurzaam opwekken van energie. Opwekken met fossiele brandstoffen zorgt voor een hoge CO2 uitstoot en is zeer milieuvervuilend. Er komen veel broeikasgassen vrij bij het opwekken.

Daar komt ook nog bij dat fossiele brandstoffen op raken, de bron is niet onuitputtelijk dus moet er over worden gegaan op een alternatief. Energie opwekken met bijvoorbeeld zonne-energie, waterkracht of windenergie is milieuvriendelijk. Ook zijn de bronnen onuitputtelijk, dat betekent dat deze bronnen nooit op zullen raken.

De zon zal niet stoppen met schijnen en wind zal er ook altijd zijn. Heel veel consumenten zijn al begonnen met duurzame energie opwekken door middel van zonnepanelen op het dak te plaatsen. Dit is niet alleen goed voor het milieu maar bespaart ook kosten op de energienota

Looptijd nieuwe energiecontract

Als je gaat overstappen moet je een nieuw contract kiezen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de mogelijkheden in je regio. Kies je voor een 1 jarig contract of meerdere jaren. Ook de tarieven heb je de keuze tussen een vast tarief of een variabel tarief. Het zelfde geld voor groene en grijze stroom.

Alle kosten in beeld

Vergelijk je energieleveranciers dan moet je erop letten dat alle kosten meegenomen zijn. Bijvoorbeeld BTW, belastingen, transportkosten of een dubbele meter.