Energiebronnen vergelijken

Er is beloofd dat de rekening niet zal gaan stijgen, maar wie de energienota heeft gehad heeft helaas moeten concluderen dat tientallen euro’s per maand is gestegen. Het wordt dus tijd om het heft in eigen hand te nemen. Ga energiebronnen vergelijken en kijk waar u op kunt besparen!

Energiebronnen vergelijken

Het gesprek van de dag, in de tweede kamer zijn er zelfs debatten over gevoerd. We hebben het dan over energie en de alsmaar stijgende prijzen van de energierekening. 

Maar hoe ga je daarin te werk en hoe weet je zeker dat je ook echt minder betaald? Ga met ons mee op avontuur door de vreemde en dure energiewereldOm te beginnen moet je natuurlijk weten uit welke kosten je energierekening bestaat voordat we kunnen gaan beginnen aan het besparen erop. De energierekening bestaat uit deze kostenposten:

 

  • levering
  • transport
  • huur elektriciteit en gasmeter
  • energiebelasting
  • opslag duurzame energie
  • btw

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro';s per jaar op uw energienota!

Gemiddeld bestaat een energienota uit tweederde gaskosten en een derde elektriciteitskosten. Bij een gemiddeld energieverbruik van 3500 kWh betaal je ongeveer €1450 voor gas en €800 voor elektriciteit. Deze bedragen zijn inclusief netbeheerkosten en overheidsbelastingen. Op sommige bedragen van de energienota kun je niet besparen omdat dit overheidsbelastingen zijn.

Besparen op je energierekening

Wil je lagere maandelijkse lasten voor gas en elektriciteit dan is het tegenwoordig heel eenvoudig om over te stappen naar een andere leverancier.

Maar ook dan moet je opletten op een aantal punten anders betaal je nog te veel. Met de vele leveranciers is het niet gemakkelijk om degene eruit te pikken welke nu voor jouw situatie het voordeligste is. Hieronder een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten.

Einddatum van je energiecontract. Controleer de einddatum van je lopende contract, stap je te vroeg over naar een andere leverancier dan moet je een opzegvergoeding betalen. Loopt je contract binnen twee maanden af dan kun je overstappen van energieleverancier.

De duur van je nieuwe contract. Een energiecontract mag je niet zomaar opzeggen, daarom is het raadzaam om goed na te denken over de duur van je nieuwe contract. Omdat je ieder jaar over kunt stappen is het raadzaam om een 1 jarig contract te nemen, aan het eind kun je dan weer energie vergelijken.

Ook het energieverbruik speelt een belangrijke rol, verbruik je veel energie dan is het niet slim om een lange contractuur te nemen.

Heb je een enkele of dubbele meter? Wanneer je een dubbele meter hebt kun je bij sommige leveranciers niet kiezen voor levering tegen enkel tarief.

Verbruik je tijdens normaal tarief veel energie kan het voordeliger zijn om tegen enkel tarief geleverd te krijgen.

Controleer bij je nieuwe energieleverancier of je twee tarieven kunt gebruiken als je een dubbele meter hebt.

 

Besparen op je energierekening

Verhuizen. Ga je verhuizen dan moet je er zelf voor zorgen dat je energiecontract wordt opgezegd. Daarnaast is verhuizen geen reden om je energiecontract te mogen opzeggen, dus je moet je contract meenemen naar je nieuwe adres.

Alleen als je een vrij opzegbaar contract hebt dan kun je die opzeggen en overstappen naar een andere energieleverancier. Stap je toch over ondanks dat je nog een contract hebt dan moet je een opzegvergoeding betalen. Controleer dit dus goed voor je stappen onderneemt.

Heb je stadsverwarming. Als je stadsverwarming hebt in je toekomstige huis kun je alleen overstappen met stroom. Gas is dan per wijk, blok of straat geregeld bij een vaste leverancier. Je kunt hier dus niet zelf voor kiezen.

Oude energieleverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Hoe werkt overstappen van leverancier

In principe is overstappen van energieleverancier niet moeilijk met een energievergelijker.en energiebronnen vergelijken helpt hierbij.

Door middel van het invullen van een paar gegevens krijg je een overzicht van de voordeligste leveranciers bij jou in de regio.

Door je postcode en het aantal personen van je huishouden in te vullen krijg je een helder beeld. De voordeligste leverancier staat altijd bovenaan in de vergelijker. Als extra optie kun je kiezen voor groene of grijze energie.

Ook de looptijd van je contract kun je naar wens invullen en dan vergelijken, of vaste en variabele tarieven.

 

De jaarafrekening van je energiebedrijf

Één keer per jaar krijg je een jaarrekening van je energiebedrijf. Daarin staat hoeveel energie je de afgelopen periode hebt verbruikt. Ook worden de betaalde maandtermijn verrekend, aan de hand hiervan moet je geld bijbetalen of je krijgt te veel betaald geld terug.

Wanneer je niet op tijd bent met de meterstanden door te geven schat de energieleverancier je verbruik. Deze schatting wordt gebruikt om de jaarafrekening te kunnen maken, dit kan leiden tot een te hoge of te lage eindafrekening. Op de rekening staat vermeld of de gegevens geschat zijn.

Naheffing en verjaringstermijn

Wanneer de energieleverancier een fout heeft gemaakt met de jaarrekening kun je te maken krijgen met een naheffing. Door de naheffing kan deze fout worden hersteld.

Ben je het niet eens met de naheffing dan kun je een klacht indienen bij de energieleverancier. Kom je er niet uit met de leverancier dan kun je naar de geschillencommissie.

Een naheffing moet binnen de verjaringstermijn worden gestuurd. Voor energienota’s is die termijn 2 jaar. Deze tijd begint op het moment dat de rekening betaald had moeten zijn. Is de verjaringstermijn voorbij dan hoef je de naheffing niet te betalen.

De rekening is dan verjaard. Let wel op want er zit een klein addertje onder het gras. Stuurt de energieleverancier je een brief waarin hij je herinnert aan de energienota? Dan gaat de verjaringstermijn opnieuw in op het moment dat de herinnering wordt verstuurd.

 

Opzegboete

Heb je een contract voor 2 jaar en vindt je een energieleverancier welke veel goedkoper is voor energie en gas dan kun je besluiten over te stappen.

Maar dan heb je te maken met een opzegvergoeding, in dit geval kun je contact opnemen met je nieuwe energieleverancier of zij deze boete voor je betalen. Sommige leveranciers betalen de boete als je voor een aantal jaren bij hun klant wordt.

Is dit niet het geval reken informeer bij je huidige energieleverancier hoe hoog de opzegboete is. Is de welkomstpremie bij je energieleverancier hoger dan kan het alsnog lonen om over te stappen.